woensdag 7 september 2011

De Stentor zaterdag 3 september 2011

Landsherenbeest vindt er het zijne vanzaterdag 03 september 2011 07:00
DEVENTER - De grondige herstructurering van de wijk Keizerslanden bereikt volgende week een mijlpaal. De eerste nieuwbouw opent officieel.

Wat het Landsherenbeest van de ontwikkelingen vindt mag de voorbijganger invullen.

Gekooid door bouwhekken tuurt de gigant sinds enige tijd over het Landsherenkwartier in Deventer.

Het Landsherenbeest staat met zijn poten op het braakliggend deel van het Landsherenkwartier waar hij tegelijkertijd uit voort komt. Het robuuste beest is gevormd met materiaal afkomstig van het gesloopte deel van de wijk naast de nieuwe Landsherenpoort. Parkzitjes, eveneens van sloophout, omringen hem. De bankjes zijn gemaakt door buurtbewoners onder leiding van de Amsterdamse kunstenaar Adriaan Nette. Nette ontwikkelde samen met hen een tijdelijk park dat de verbinding moet vormen tussen wat er was en wat er komen gaat. De maker van het beest, Sjoukje Gootjes, wilde eigenlijk een giraffe maken. ,,Maar er is een soort mutatie in geslopen'', zegt Nette.

Om de eenzaamheid van het Landsherenbeest te verdrijven kreeg hij via de basisschool Panta Rhei twee kinderen. ,,Een jongetje hier uit de buurt kwam altijd kijken en is mee gaan doen'', vertelt Nette. ,,Hij vond het zielig dat het beest er alleen stond. Op een gegeven moment is hij met zijn klas een dag langs geweest.''

De leerlingen maakten twee kleinere beesten. ,,Kinderen kijken vanuit een heel andere dimensie. Het ene beest heeft een koptelefoon op en één schoen aan. De ander een stekkerdoos op de rug.'' Wat het beest precies doet in het park laat de kunstenaar graag over aan de voorbijganger. ,,Het zorgt voor gesprek in het park. De vraag is wat hij met jou doet. De een ziet het als een actie tegen de sloop, de ander als het symbool van nieuw leven'', noemt hij de twee uitersten op.

Januari volgend jaar begint de aannemer met het bouwrijp maken van de plek waar het beest nu staat. Het Landsherenbeest en zijn kinderen verhuizen niet mee omdat ze niet stevig genoeg geconstrueerd zijn. ,,Ook sommige parkzitjes vallen spontaan uit elkaar. Wat blijft dat blijft, wat valt dat valt en misschien pakt iemand het weer op om het opnieuw te gebruiken.''


Het Landsherenbeest torent uit boven een
braakliggend terrein in het Landsherenkwartier.
foto Jacobien de Krijger
http://www.destentor.nl/regio/deventer/9403967/Landsherenbeest-vindt-er-het-zijne-van.ece

Geen opmerkingen:

Een reactie posten